Autor: Dejana Vorkapić

Prilikom svoje edukacije željela sam malo dublje ući u to na koji točno način ja kao terapeut mogu pomoći klijentu da dođe do emocionalnog, psihičkog i fizičkog blagostanja. Ono što me doista zanimalo bilo je kako to izgleda na fizičkoj razini i zašto dolazi do čudotvornih izlječenja pojedinih kroničnih simptoma jer sam i sama na svojoj koži osjetila i svjedočila vlastitom fizičkom iscjeljenju nakon nekih tretmana i terapija i zašto se somatska terapija zove baš somatska, kako to djeluje na tijelo.

Zaintrigiralo me kako to funkcionira naš živčani sustav i kako on uopće djeluje na organizam pojedinca. Naravno, ovo je vrlo kompleksna tema i živčani sustav je toliko kompleksan i toliko složen da mi se čini da ni danas još ne poznajemo dovoljno sve njegove mogućnosti i funkcije. Kad se radi o traumi dolazi do probijanja prozora tolerancije u kojem inače u normalnom stanju sigurno plovi amplituda iz parasimpatičke u simpatičku aktivaciju pa iz simpatičke u parasimpatičku i tako tvori jedan normalan zdrav ritam pojedinca koji se svakodnevno susreće sa životnim izazovima. Kad govorim o simpatičkom živčanom sustavu, mislim na stanja jake aktivnosti, žustrine, borbenosti, adrenalina, a kad govorim o parasimpatičkom, mislim na stanja opuštenosti, mirnoće, pasivnosti, mekoće i sl.  Takav živčani sustav je u sigurnom, cjelovitom stanju. Prilikom traume osoba se suočava sa preplavljujućim iskustvom radi čega ne može propustiti intenzitet situacije koja joj se dogodila kroz svoj živčani sustav i probija svoj prozor tolerancije. Ono što se tad događa je obično prejaka simpatička ili parasimpatička aktivacija. Osoba se, rekla bih, defragmentira u dijelove, i njene emocije, misli, ponašanje, ideje, i slike prestaju komunicirati. Moguće je da osoba odsiječe emocije i od tog trena nadalje, više ništa ne osjeća i tako bilo koji od ovih dijelova sebe ili čak sve. Moguće je da krene u preaktivnost i simpatički sustav je drži u stanju bijega ili borbe, a moguće je da krene u gašenje gdje je parasimpatički sustav drži u stanju nepomičnosti, zamrznutosti, potpune otupljenosti i bezvoljnosti za životom. (Prema Peter Levine SIBAM modelu) Ono što se tad u terapiji događa s takvim klijentom je da klijent polako stječe sigurnost uz terapeuta koji mu zrcali mirnoću, prihvaćanje i siguran prostor da taj proces i ono što je preplavljivalo klijenta, može propustiti uz sigurnu podršku. Ono što me fascinira je da se često uz ovakav rad, događa i fizičko ozdravljanje i promjena na fizičkom tijelu.

Primjerice kod prakticiranja mindfulness tehnika, aktivira se parasimpatički sustav koji pomaže pojedincu da se opusti, da se srčani ritam umiri, da se disanje umiri, da se jake emocije stišaju, da se regulira emocionalno stanje i da se stvori veći, rekla bih kontejner, koji može držati određene emocionalne procese koje osoba trenutno prolazi. Nevjerojatna je snaga ovakvih alata kad vidimo koliko oni utječu ne samo na emocionalno stanje pojedinca i njegov živčani sustav, nego i na fizičke procese u tijelu. Kad su parasimpatički i simpatički sustav u ravnoteži, čovjek normalno diše, ima normalan srčani ritam, tlak se normalizira, probava se uravnoteži, crijeva rade izbalansirano kao i mokraćni putevi. Kod stanja stresa na koji nailazimo u svakodnevnom životu, često nam je više aktivan simpatički živčani sustav i upravo zato nam tehnike mindfulnessa mogu pomoći da aktiviraju parasimpatički i da cijeli živčani sustav dovedu u ravnotežu jer se pritom simpatički umiruje.

Ono što se dogodi kad su simpatički i parasimpatički živčani sustav u ravnoteži je da oba informiraju organizam sa savršeno dovoljno aktivnosti kao i mirnoće. Kad bi jedan od njih bio preaktivan, kao što sam gore objasnila, bilo bi to vrlo teško stanje za nas, ne samo emocionalno, već i fizički i mentalno. Kad je organizam uravnoteženo informiran živčanim sustavom, on zdravo funkcionira i to djeluje na krv, organe i stanice na dobar, pozitivan i iscjeljujuć način. Bolje spavamo, bolje probavljamo hranu, lakše dišemo, lakše se krećemo, lakše radimo i obavljamo poslove i dužnosti.

Međutim što se događa u somatskoj terapiji ili energetskom healingu? Svi sisavci uključujući ljude, imaju polivagalni sistem, odnosno postoji nešto što se zove polivagalna teorija čiji je autor dr. Stephen Porges. Ona nam govori o živčanom sustavu koji se razvio nakon razvitka dorzalnog živčanog sustava koji imaju sve životinje, a to je ventralni vagus koji se razvio kod sisavaca, a time i kod ljudi. Ventralni vagus prolazi skupinom živaca koja se proteže od vrata prema prednjem dijelu tijela, dok se dorzalni proteže prema donjem dijelu leđa, dakle sa stražnje strane. Živčani sustav šalje informacije u mozak i iz mozga kroz živčani sustav u organe i ostatak tijela. Sisavci su povezana bića i često žive zajedno, komuniciraju i izmjenjuju informacije kroz jedinstvene oblike komunikacije i rađaju žive mlade koji komuniciraju s majkom kroz kontakt. Ljudi pripadaju takvoj vrsti životinja. Beba kad se rodi nema razvijen živčani sustav i kako bi se regulirala, potreban joj je odrasli živčani sustav koji je regulira. Što to znači reguliranje živčanog sustava? Regulacija se događa kad je beba uznemirena i osjeća preplavljivanje radi gladi, bolova i sl., u tom trenu majka je uzima u naručje i zadovoljava njene potrebe, grli je, prisutna je s bebom i beba se umiruje. Bebin živčani sustav uči da je sve u redu, da je sigurna i da su joj potrebe zadovoljene. Kod rane razvojne traume osoba zaključava traumatsko iskustvo u svom tijelu i ono tamo ostaje zamrznuto. Kad osoba započne terapijski proces uz terapeuta sa živčanim sustavom koji može držati siguran prostor, osoba se u tom prostoru „odmrzava“ i iscjeljuje. Komunikacija između klijenta i terapeuta se događa putem ventralnog vagusa koji tada regulira cijeli živčani sustav, u ravnotežu dovodi simpatički i parasimpatički i dorzalni vagus. Dorzalni vagus koji sam ranije spomenula služi za zaštitu organizma u opasnim situacijama, koji se radi traume aktivira i koji osobu može dovesti do prejake parasimpatičke ili simpatičke aktivacije. Ventralni vagus balansira i harmonizira cijeli živčani sustav i potaknut terapeutovim sigurnim prostorom i bezuvjetnim prihvaćanjem dovodi do ravnoteže gdje se opet fizičko tijelo dovodi u balans i ozdravljenje. Živčani sustav šalje informacije u čitavo tijelo i organe da je opasnost prošla, da je u redu otvoriti se, propustiti protok i krv, kisik i ostale elemente kroz organe. Na taj način terapeut pomaže klijentu putem ventralnog vagusa koji zrcali zdravo i sigurno stanje.

Zanimljivo je primjetiti da kod samog oboljenja od neke bakterije ili virusa koji ulazi u ljudski organizam, isti prepoznaje bakteriju ili virus kao prijetnju i pokreće različite biološke odgovore pa time i aktivaciju živčanog sustava kako bi podržao imunološki sustav. Naš organizam ima dva ključna sustava obrane: imunološki i živčani sustav koji međusobno komuniciraju. Kada imunološki sustav prepozna patogen (bakteriju, virus), oslobađaju se signalne molekule zvane citokini. Te molekule ne samo da aktiviraju imunološke stanice, nego mogu utjecati i na autonomni živčani sustav.

Autonomni živčani sustav ima dva glavna dijela: simpatički koji se aktivira u stanju stresa i tad se luči adrenalin te parasimpatički koji djeluje suprotno, smirujući tijelo. U slučaju infekcije aktivira se simpatički živčani sustav i to dovodi do pojačanog lučenja adrenalina. Adrenalin ubrzava rad srca, podiže krvni tlak i razinu šećera u krvi i na taj način pomaže tijelu da se bori protiv infekcije.

Imunološki i živčani sustav zajedno pomažu organizmu da brzo reagira na prijetnju tako što mozak i imunološki sustav komuniciraju kako bi dali optimalan odgovor tijela na bolest. S obzirom na to da se mindfulnessom potiče parasimpatički živčani sustav, zaključujem da prakse poput mindfulnessa direktno djeluju na fizičko zdravlje pojedinca.

U sigurnom terapeutskom prostoru sa terapeutom koji pruža bezuvjetnu podršku i sigurnost, osoba putem ventralnog vagusa komunicira i balansira simpatički i parasimpatički sustav kao i dorzalni vagus te objedinjuje čitav živčani sustav koji se dovodi u ravnotežu a time i optimalan rad organizma. Moja je preporuke, grlite se, mazite, meditirajte i budite blagi jedni prema drugima i to će vas dovesti do zdravlja putem živčanog sustava i ventralnog vagusa.

Ukoliko imate potrebu za somatskom terapijom, javite se Dejani na nedualnost@gmail.com.