Iako sam na svojem putu buđenja već jedno vrijeme te imala mnoge spoznaje koje su mijenjale moj način razmišljanja, ovo je vjerojatno tema o kojoj još imam mnogo za učiti. Jedan od razloga tome je što smatram da su i ženska i muška energija toliko ranjene i na ovom planetu na kojem ima još uvijek toliko težine, gustoće i trauma jako je teško shvatiti što je to zdrava ženstvenost.

Pitam se postoji li uopće takav zdravi uzor iz kojeg smo kao djevojčice mogle naučiti o tome što to znači biti žena?

Ono kroz što smo učile unutar obitelji često je bilo „šuti i trpi” te model žena koje ne samo što puno puta fizički zapinju, već odrađuju i više nego muškarci, držeći po tri kuta u kući ili ako smo se okrenule uzorima koji su nam prikazivani preko medijskih sadržaja, filmova, serija pa i crtanih filmova bilo je to prepuno ideja o kraljevni koja samo čeka svog princa da je spasi, upotpuni i učini sretnom do kraja života. Još jedan poprilično utjecajan izvor pojma žene stvoren je kroz javno eksponirane žene: manekenke, glumice, pjevačice…, a riječ je o vrlo seksualiziranom modelu prenaglašene ženstvenosti koja ističe ženske fizičke atribute do mjere da su grudi i usne napumpane, a tijela sva stavljena u jedan „idealni” kalup. Uslijed takvih utjecaja i sveopće zbunjenosti time kako bismo trebale živjeti, ponašati se i izgledati da bismo se smatrale ženama, nije moglo proizaći ništa zdravo za našu psihu i osjećanje sebe.

Svi su ti utjecaji nešto „izvanjsko” što se nametalo, suprotstavljalo i proturječilo onome što proizlazi iznutra. A što je to? Jesmo li u dovoljnoj povezanosti sa sobom kako bi to nešto izašlo iz nas, očitovalo se i manifestiralo u ovoj fizičkoj stvarnosti? Osjećamo li se sigurne i podržane u tome? Uz sve one „ne smiješ, moraš ovako, nemoj onako” vrlo je teško i doprijeti do tog svog stvarnog izražaja. I ja ne mogu govoriti za druge. Mogu za sebe. Čak ni za druge žene, iako imamo ista fizička obilježja, ne mogu dati taj točan odgovor, jer ući u svoje tijelo, pokazati svoj prirodni izražaj, dopustiti da se vatra svjesnosti rasplamsa kroz tijelo, uvijek je za svaku ženu drukčije. Ponekad duša koja nastanjuje tijelo zapravo ima više energije koja pripada drugom spolu, te to s obzirom na sve vanjske utjecaje može biti prilično zbunjujuće za osobnost koja živi kroz to tijelo.

Ali stavimo u stranu takve rjeđe slučajeve i pokušajmo definirati što bi to bilo zajedničko većini žena koje žive u ženskom tijelu s pretežitom ženskom energijom i kako oživjeti vlastitu žensku energiju.

Što je ono tipično za žensku energiju?

Ženska energija nije nametljiva, nema potrebu ništa gurati te je njezina čar u lakoći u kojoj jednostavno postoji. Kada samo postoji, nema potrebu baviti se nečim drugim, pogotovo ne uspoređivati, jer ona je poput cvijeta koji je divan i opojan sam za sebe.

Ženska je energija ciklična, vezana za cikluse tijela, životne dobi, doba dana, mijene mjeseca i sunca, godišnjeg doba i uvijek se mijenja. Ta mijena stvara ritam unutar nje, ritam se pretvara u pokret, a taj je pokret ples koji slijedi njezino tijelo plešući kroz život. Kada je ženi prekinuta ta ciklična povezanost, ona gubi doticaj sa svojom energijom. Tome je tako jer kada njezini ciklični ritmovi budu uzdrmani, ona gubi kontakt s onim dijelom sebe, mudrosti tijela koje joj govori kada je pravo vrijeme za što u njezinom životu: za akciju ili povlačenje, za povezanost s intuicijom, donošenje odluka i za odlučivanje u kome smjeru želi ići, plesati kroz svoj život. Svaka takva umjetna odsječenost od svog istinskog ciklusa za ženu stvara razdor u vlastitom unutarnjem osjećanju sebe pa bilo to putem uzimanja kontracepcijskih pilula ili samom činjenicom da tijelo najviše vapi za odmorom i odvajanjem početkom menstrualnog krvarenja, a forsira se na rad i na socijalizaciju. Ono što se događa je da kada žena ne sluša svoje tijelo, njegove poruke i njegove ritmove, odsijeca se i od tog izvora vlastite istinske mudrosti. S vremenom to prelazi u to da žena više ne čuje sebe, ni ne umije slušati. Stoga i jest tome tako da je žena koja je povezana sa svojim ritmovima vrlo intuitivna i u tome je ne mogu prevariti lažna vanjska zabljeskivanja jer je ona ukorijenjena i učvršćena u vlastitoj mudrosti.

Uslijed ciklične prirode ženska energija jednako dobro prebiva i u svojoj tami, kao i u svjetlu. Prebivanje u tami za ženu je vrlo plodonosno i omogućuje joj da se poveže sa svojom pravom prirodom. Tamu možemo shvatiti kao mulj, gnojivo u kojem može mirovati i napajati se prije nego što pronikne u prirodu svjetlosti. Za nju nema rasta ako se ne nauči družiti sa vlastitom tamom. Nekako se uvriježilo da se žene plaše te svoje tame, ali mi živimo u svijetu dualnosti i nepriznavanje ili odbacivanje svih svojih dijelova vodi do veće nepovezanosti unutar nas samih. Kako možemo biti ženstvene ako smo nepovezane sa svojom pravom prirodom? Mi smo svoja cjelovitost samo ako smo cjelokupnost onoga što smo ovdje, onoga što živimo u ovom tijelu u ovoj dimenziji i razini postojanja.

Žena je često odsječena od svojih prirodnih ritmova, ali ukoliko ih sluša i prihvaća te živi u okruženju u kojem je njezina ženstvenost sigurna i ne mora je skrivati, ona se rastvara poput poslovičnog cvijeta te žari, i pali, i kreira. Moć ženske energije je kreirati. I to ne mora biti samo davanje života novom ljudskom biću, već i svim drugim kreacijama koje proizlaze iz nje.

Kada je žena usklađena u svojoj cikličnoj prirodi i „pleše kroz nju”, ona je protok. Ta protočnost čini da njezino postojanje ima lakoću i ne čini je potrebitom da se na išta ili ikoga veže. Kada se njezin protok zaustavi, ona nema izbora nego vezati se, a što je tada iznutra koči, čini njezinu energiju ustajalom, zaustavlja vatru u njoj, a naposljetku blokira i život u njoj. Pravo pitanje je: može li energija koja je beživotna udahnuti život?

Ovakav opis ženske energije možda zvuči poetično, ali ako malo razmislite i pokušate navedeno osjećati kroz energiju, osjetit ćete i shvatiti poantu.

Kako živjeti vlastitu žensku energiju?

Odgovor bi bio u ovome: da bismo živjele vlastitu žensku energiju, trebale bismo se naučiti povezati s njome. Mnogim će ženama do pravog povezivanja prethoditi ozbiljan terapeutski rad na sebi, ali i vibracioni jer iz prošlih života nosimo mnoge vibracije koje su narušile i „ozlijedile” tu našu žensku energiju. Odgovor u energiji uvijek dolazi iznutra, pa od mene nećete primiti savjet da se našminkate, odjenete haljinu i složite frizuru, jer ako to nije prirodno za vaš prirodni izražaj koji dolazi iznutra, taj raskorak vanjskog i unutarnjeg osjetit će se u energiji jer žena koja je povezana sa sobom, jednako može zračiti raščupana i u hlačama kao i kada je uređena i u haljini.

Dakle, da bi ono na van bilo ispunjeno ženstvenošću, aktiviranje ženstvenosti počinje iz unutarnjeg, vlastitog unutarnjeg osjećanja te ženske energije.

Pitanja koja si možemo postaviti su: što mene aktivira iznutra, što me potiče da se osjećam povezana sa sobom, što čini da osjećam povezanost s onim dijelom mene koji se želi izraziti kroz senzualnost, kreativnost, ono što čini da zaplešem i poskočim iznutra, što pali moju unutarnju vatru?

Organ koji predstavlja izvor te snage unutar nas je maternica. Zato se možemo energetski naučiti povezivati sa svojom maternicom.

Kreacija i moć pretakanja ideja u materiju ujedno je moć planeta kao svijesti pa je za ženu neophodno osvijestiti svoju povezanost s njime. Zemlja nosi vrlo gustu materijalnu energiju, ali i objedinjuje sve elemente u sebi te kreira uz pomoću elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda – op.a.: ovisno o sustavu koji koristimo). Na jednaki način to čini i žena. Ženska energija stvara igrajući se s elementima. Mušku energiju više inteligencije propušta kroz sebe te tada spaja elemente u neke nove kreacije koje potom zažive svoj vlastiti život.

Možete isprobati jednostavnu meditativnu vježbu kako biste se povezale s energijom maternice i energijom Zemlje:

Možda bi bilo najbolje da vježbu radite kada ste sami, kako biste se čim lakše prepustili svom dahu i senzacijama koje izlaze iz tijela, te kako ne biste blokirali protok.

Predlažem da stojite kada radite ovu vježbu.

Osvijestite svoja stopala i njihovu povezanost sa tlom. Uzemljite se, pošaljite svoje energetsko korijenje prema tlu i povežite se s energijom Planeta. Kada udišete, osvijestite da se dah podiže od dolje, od vaših stopala, prema gore do srčanog centra. Stanka između udaha i izdaha je kratka pauza, a tada izdahnete kao da nešto otpuštate iz tijela (napetosti, blokade). Cijelo vrijeme držite taj ritam disanja, izdah može biti i zvučni, otpustite glas kako vas povede.

Za početak možete položiti dlanove na donji dio trbuha, ispod pupka. Na taj način dlanovima prekrivate i jajnike i maternicu. Osvijestite taj kontakt i dopustite da kroz vaše dlanove poteče njegujuća energija, puna prihvaćanja i oprosta prema sebi, svojim ženskim organima. Ukoliko vam idu vizualizacije, možete zamisliti i kako se unutar vaše maternice širi svjetlost koja vas iscjeljuje iznutra. Radite s energijom kako vas povede, bitno je da znate da energija slijedi vašu namjeru.

Pokrenite kukove i zdjelicu. Najprije neka pokret bude polagan, a kasnije možete sve više ubrzavati, slijedeći impuls za pokret koji dolazi ne iz vašeg uma, već iz impulsa koji dolazi unutar vas, iz vaše zdjelice. Vaš unutarnji impuls stvorit će ritam koji prerasta u ples.

Naravno, u pokret možete uključiti i vrtnju, dizanje, širenje ruku, taj je ples samo vaša kreacija i vaše vlastito povezivanje sa sobom.

Kada osjećate da ste završile, možete se umiriti, leći na tlo, dah neka bude sasvim prirodan, bez ikakvog forsiranja.

Osjetite promjenu u vlastitoj energiji i vaše novo stanje probuđene ženske energije!

Kojem god spolu mi pripadali, odlučili smo iskusiti ovaj život upravo kao onaj spol u kojem je naše fizičko tijelo rođeno. Na taj smo način odlučili nešto iscijeliti za sebe i druge ili nešto učiti, a definitivno je tu i želja za spoznavanjem što znači „biti žensko biće“. Kako unutar sebe podjednako nosimo i mušku i žensku energiju, mi zapravo želimo postići ravnotežu tih dvaju polariteta. Bez razumijevanja i jedne i druge energije, nećemo moći znati kako.

Za iscjeljivanje vaših ženskih organa možete poslušati meditaciju na mom You Tube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=n7J4od5c3eQ

Ako mislite da će vam biti lakše, za meditaciju u pokretu možete upotrijebiti i ovu snimku moje meditacije te je kombinirati s elementima daha i polaganjem dlanova na maternicu: https://www.youtube.com/watch?v=l0A_HtfuoaQ