Ovo je kratak informativni članak koji priča o perspektivi prolaženja u povezanosti s vlastitom energijom kroz jedan dan, a s obzirom na to da su tehnike i način takvog življenja nešto što se uči i postaje način života, nastojat ću biti kratka. Ukoliko vas zanima kako naučiti više, kontaktirajte me: th.bytatjana@gmail.com.

Svoj dan najviše provodimo sa sobom u vlastitoj glavi, s vlastitim mislima i emocijama, s osjećanjem vlastitog tijela (premda je to tema za sebe) i s vlastitom svijesti (bili je svjesni ili ne). Sve ostalo što doživljavamo u svom danu refleksija je našeg unutarnjeg svijeta u smislu toga kako doživljavamo događaje oko sebe. Pa iako nemamo kontrolu nad mnogim događajima, imamo je nad svojim reakcijama, a možemo imati i nad svojom energijom samo kada bismo malo više obratili pažnju.


DOBRO JUTRO

Pažnju trebamo imati već od trenutka kada se probudimo, jer ako nemamo pažnju, nemamo ni svijest, a tada nam se u naše postupke, misli, emocije, reakcije, u ono što govorimo i konzumiramo može uvući nesvjesnost, ne-svijest, a to stanje suprotno je od onoga što želimo postići.

Zato već od kada se probudimo OBRATIMO PAŽNJU: na to kako se osjećamo u vlastitom tijelu. Kakav je naš dah? Koristimo li svoje dišno tijelo u potpunosti ili ograničeno?

Već prije dizanja iz kreveta možemo napraviti mnogo za svoju energiju. Možemo postaviti svoje namjere za predstojeći dan, možemo postaviti energetsku zaštitu, pročistiti vlastiti energetski prostor…

Ono što ja volim napraviti jest proći dlanovima svoje glavne energetske centre, po vertikalnom stupu po kojem su smještene čakre i na taj ga način osvijestiti i uravnotežiti. Isto možete primijeniti na bilo koji dio tijela na koji želite usmjeriti više pažnje jer svjesnost, osvještavanje iscjeljuje. Prilikom toga jednostavno primjenjujem urođenu inteligenciju tijela, što znači da se će vaši dlanovi prema potrebi zadržati na centru i na dijelu tijela kojem je to najpotrebnije.

Osim što osvještavamo svoje tijelo, osvijestimo i svoju okolinu pa obratimo pažnju na to kako funkcioniraju naša osjetila, što primjećuju: što čujete, mirišete… Naša su osjetila vrlo važna za sudjelovanje u ovom svijetu u kojem živimo, ali ponekad ih izlažemo pregruboj stimulaciji pa zato i budite svjesni je li prostor koji vas okružuje za vas prijateljski ili ne. Već samim uočavanjem stvoriti ćete za sebe uvjete da donosite odluke koje će biti korisnije za vas i vašu energiju. Primjerice: je li vaš prostor dovoljno prozračen, ima li u njemu štetnih izvora svjetlosti ili zvuka. Čim ste nježniji prema svojim osjetilima, to će vam više vaš živčani sustav biti zahvalan, ali ćete se i lakše moći povezati sa svojom energijom.

Na jednaki način bitna je i hrana i napitci koje unosimo u sebe kao i na koji ih način unosimo. Danas je barem dostupno mnoštvo informacija o prehrani i to je nešto o čemu svi možemo učiti i biti još svjesniji.

Biti svjestan svega toga što nam naša osjetila poručuju, znači da možemo početi primjećivati i suptilnije razine, a koje su na razini naše energije, onoga kako trenutno vibriramo.

Naučimo se uzemljiti. Jedna od najvažnijih praksi koje ujutro možemo napraviti za sebe je uzemljenje, a to bi bilo spajanje vlastite energije s energijom Zemlje.

Prije nego što izađemo iz vlastite kuće, kao što oblačimo odjeću, možemo „obući” zaštitu oko sebe. Postoje razne tehnike, ali najvažnije je da radimo s onom koja je učinkovita za nas same.


DOBAR DAN

Kad već jednom izađemo iz kuće, nastavimo primjećivati kako se osjećamo u određenim situacijama, na određenim mjestima i u društvu s određenim ljudima. Ponekad ne možemo utjecati na to na kojim mjestima moramo biti i s kojim se osobama moramo susretati, ali možemo raspoznati naše reakcije na njih te ujedno njima prilagoditi svoju vibraciju te način interakcije. Srećom postoje i neki inteligentni mehanizmi koji su dio funkcioniranja našeg fizičkog tijela koji nas svojim signalima, ako ih naučimo slušati, jasno rukovode kroz naš dan. Kao što osjećamo da smo gladni, tako možemo osjetiti i mnoštvo drugih korisnih informacija. Iz raznih razloga koji su podvedeni pod razne pojmove kao što je recimo „bonton” i „pravila ponašanja” kroz odgoj ili doživljene traume, više smo naučili ne obazirati pažnju na te signale, nego ih poštivati. No naučiti obraćati pažnju na njih može učiniti značajnu razliku u energiji koju nosimo kroz cijeli dan pa i u tome hoće li se „ne slušanjem” signala u konačnici manifestirati nekakva oboljenja fizičkog tijela ili psihe.

Interakcija s raznim izvorima informacija preko interneta i društvenih mreža jednako je značajna jer može znatno oblikovati naša mišljenja, „ubacivati” nam programe i okinuti emocionalne odgovore koji nas zapravo energetski destabiliziraju. Zaista nije nužno da primamo sve vanjske informacije, koliko je važno da se znamo povezati s onima unutar nas samih. To čini razliku u tome živimo li mi svoj život, osluškujući svoju svijest i impulse svijesti iznutra ili smo vođeni impulsima koji našim životom upravljaju izvana te čak i isisavaju taj život, našu energiju iz nas.

Stoga, dobro je naučiti kako se centrirati. Što tiče energije, centriranje znači da smo vlastitu energiju „uvukli” u sebe, centrirali ju tako da nije raspršena i „zalijepljena” izvan nas samih. Praksom možemo početi raspoznavati i naš vertikalni energetski stup, ali i povezati se sa svojim snažnim centrima kao centrom snage, u solarnom pleksusu i području pupka, srčanim centrom. Centriranje ima i drugo značenje što se duhovnosti tiče, a to je da uvijek znamo što je naš stvarni centar, a to je naša svijest, naša iskra svjesnosti unutar nas.

Kada dođe doba dana kada se vraćamo svom mjestu stanovanja, možemo ponovno odvojiti vremena kako bismo raščistili svoju energiju. To je nešto što bi trebalo biti važno jednako kao i pranje ruku nakon što smo odnekuda došli kući. Kada bismo svi jasno vidjeli energije kroz koje se krećemo tijekom svog dana, poželjeli bismo ne jedan, nego nekoliko energetskih tuširanja. Zato naučimo kako povratiti svoju energiju.


LAKU NOĆ

I za odlazak na spavanje bitno je obratiti pažnju. Sadržaji s kojima smo u interakciji prije spavanja, uvelike utječu na nas. Zato pripazimo hoćemo li i što gledati, slušati i čitati prije spavanja. Najočigledniji primjeri su gledanje vijesti koje šire samu negativu, ali i nešto manje očigledno kao glazba koja nas sa svojom vibracijom i stihovima može baciti pod svoj utjecaj.

Do večeri smo zapravo kroz naš dan primili puno podražaja koji su stimulirali naš živčani sustav, ali i mnogo toga što smo proživjeli kroz dan, kao interakcije u odnosima, što još uvijek nismo ni uspjeli „probaviti”, percipirati, a znate da na spavanje nije dobro ići punog želuca pa je slično i s drugim što smo unijeli u sebe kroz dan. Zato bi, što se energije tiče, dan trebalo završiti u mirnom tonu. Meditacija je alat koji može pomoći pročistiti nas od svih stimulacija koje smo doživjeli u danu.

Ukoliko smo doživjeli trenutke u kojima nismo mogli spavati noću jer se naš um zakačio za nešto što nam je predstavio kao problem ili ga je još i uveličao u kasnim noćnim satima kada bismo morali spavati, znate koliko je takvo iskustvo neugodno i iscrpljujuće. Kada bismo više pripazili na svoju energiju kroz dan, rijetko bismo se dovodili u takve situacije.

Razmislite nalazite li se u kojoj od navedenih situacija te ukoliko želite poboljšati svoj dan i kako se osjećate, počnite razmišljati kroz svoju energiju!