Energetski okidač ili triger neki je izvanjski događaj ili pojava koji utječe na nas, na našu energiju, tj. na onaj dio nas kojim mi komuniciramo s ovim svijetom u kojem živimo.

Mi kao osobnost koja doživljava ovaj život možemo to činiti svjesno, a možemo i obrnuto, biti nošeni impresijama i utiscima, a da nismo u stanju primijetiti, tj. osvijestiti što se s nama događa i s kakvom kvalitetom živimo naš život.

Kada govorimo o energetskom okidaču najčešće je riječ o izvanjskom utjecaju koji nas na neki način oslabljuje, energetski izbacuje iz vlastitog centra, čini neuzemljenima. Okidači potiču i aktiviraju nerazriješene vibracije koje se nalaze unutar nas i kada bismo promatrali energetsko polje takve osobe koja je upravo bila trigerirana, vidjeli bismo koliko se vibracija uskomešala, pokrećući snažniji emotivni naboj te ujedno uznemirenost mentalnog tijela.

Kada se susretnemo s energetskim okidačima, oni mogu izazvati promjenu i reakciju u našem „promjenjivom“ dijelu energetskog omotača. Pojednostavljeno: niz udruženih varijabli koje tvore našu pojavnost kroz koju živimo ovu osobnost u naročitom trenutku prostora i vremena čine naš vanjski, promjenjivi energetski omotač, dok uz njega egzistira i onaj nepromjenjivi dio nas, kojeg nismo uvijek svjesni, a koji bismo mogli predstaviti kao našu čistu svijest.

Kako je taj naš promjenjivi dio nešto na što se lako utječe izvanjskim djelovanjem, dokle god ne pročistimo vibracije toga vanjskog omotača, dokle god ga ne osnažimo djelovanjem iznutra kroz našu svijest, bit ćemo podložni vanjskim utjecajima, čak i manipulaciji. Stoga, kada govorimo o energiji, ovo je vrlo ozbiljna tema. Jer mi želimo svoju suverenost i želimo isključiti bilo kakve nepoželjne vanjske utjecaje.

Pokušajmo to objasniti vizualizacijom. Zamislite da ste drvo. Ako ste čvrsti, ukorijenjeni, ali i fleksibilni, vjetar vas može poljuljati, ali ne i iščupati iz tla. Vaša fleksibilnost pokazatelj je toga da ste spremni prepustiti se životu, ali ako vaše lišće slabo prianja o grane, vjetar će vam raznijeti krošnju te vaše lišće odvojiti i razbacati naokolo. Energetski su okidači ti koji su u mogućnosti potaknuti upravo to raznašanje i odvajanje naših dijelova od nas samih.

Stoga želimo biti u stanju prepoznati i razumjeti koji su to energetski okidači koji imaju moć nad našim ponašanjem podjednako kao što se želimo i osloboditi od njihove moći nad nama, no ukoliko nismo u tom stanju svijesti iz kojeg prepoznajemo kako to i na koji način gubimo našu moć i stabilnost, teško da ćemo u sebi imati taj impuls koji će nas nagnati na to da takvo stanje želimo promijeniti.

Kako bismo lakše identificirali to mnoštvo najraznovrsnijih energetskih okidača s kojima se susrećemo kroz dan, možemo opet koristiti jednostavne vizualizacije, iz našeg svakodnevnog života.

Svoju pažnju stavite u trenutak kada se budite. Ukoliko je vaš san bio loš, možete staviti prvi plus na listu energetskih okidača. Kakav je vaš dom i ljudi s kojima živite, jesu li vaši odnosi ugodni i podržavajući ili su neugodni, zategnuti? Idete li na posao s pozitivnim mislima ili opterećeni? Kako je protekao put do posla? Kakvo je vaše radno okruženje, odnosi s kolegama i poslodavcem? Kakav je vaš odnos s poslom koji radite? Kakva je kvaliteta vašeg življenja u odnosu na hranu kojom se hranite, sadržajima koje slušate i koje konzumirate? Osjećate li da imate vremena za sebe ili ste uvijek žrtva tuđih planova i želja koje nemaju veze s vama? Koliko se možete kreativno i slobodno izraziti? Jeste li povezani sa sobom i s onime što vi želite na razini svoje duše?…

Gledamo li život na taj način, možemo primijetiti da živjeti nije nimalo lako i teško je balansirati raznovrsne izvanjske utjecaje s vlastitim željama.

ŠTO MOŽEMO PODUZETI?

Kada živimo život svjesno, to ne znači da smo time riješili sve svoje životne probleme, već znači da smo u stanju prepoznati trenutak i uzrok kada nešto utječe na nas i izbacuje nas iz vlastite ravnoteže. To nam tada pruža mogućnost da na tome poradimo i tako se zaštitimo od toga da nas kroz život neprestano nešto baca van tračnica. Svjesnost i budnost daju nam mogućnost tog prepoznavanja, no samim time još uvijek nećemo izmijeniti razlog zašto smo podložni utjecaju pojedinih vanjskih upliva. Tu dolazimo do razlike između LIJEČENJA POSLJEDICA i LIJEČENJA UZROKA. Svaki holistički pristup liječenju promatra i uzima u obzir uzroke nekakvoga našeg stanja. Tako je i s energijom. Pravo pitanje koje si možemo postaviti kada nas neki vanjski agens energetski trigerira jest: Što je to u meni, u mojoj energiji zbog čega reagiram na takav način?

To je ujedno pitanje koje bih vam preporučila postaviti si u sebi, kao zadatak, za vrijeme meditacije. No kada radimo s energijom, odgovor koji ćemo primiti na ovo postavljeno pitanje ne mora poprimiti jasnu ili logičnu formu, već je dovoljno da smo taj odgovor vibraciono potaknuli da „zatitra unutar nas“.

Nakon toga možemo postaviti jedno drugo, vrlo moćno kontra-pitanje: TKO SAM JA?

Odgovor na to pitanje koji unutar vas može proizvesti reakcija vaše čiste svijesti jedan je od najsnažnijih oblika liječenja koji može promijeniti vašu reakciju na trigere, snagu vaše vanjske energetske barijere i snagu vaše svijesti s kojom kročite kroz svoju svakodnevicu u životu koji živite.

Osim toga, postoji niz raznih tehnika i tretmana, cjeloživotnih procesa u mijenjanju navika, načina življenja i razmišljanja uz čiju se pomoć možemo osloboditi kako bismo živjeli svoju vlastitu svijest i snagu.

Dobra je vijest da svaki takav naš vlastiti pokušaj oslobađanja evidentno mijenja kvalitetu našeg života, našu vitalnost i donosi nam onaj dobar osjećaj osnaženosti iznutra.

OKIDAČI KAO POZITIVNA ENERGIJA

Iako sam objasnila okidače kao nešto što se promatra u negativnom svjetlu, oni nas nikada ne izbacuju iz našeg nepromjenjivog dijela, onoga što je naša istina i naša srž. Oni jednostavno razotkrivaju postojanje trauma koje nisu razriješene.

Kada se kao osobnost prepuštamo svojoj svijesti, prepoznavanje okidača je dobra stvar kako bismo mogli otpustiti osobnost, maske i obrambene mehanizme.

Energetski okidači mogu biti i visokovibracioni. Najčešće će se aktivirati u prisustvu osoba koje vibriraju znatno više od nas samih. Boravak s nekim tko živi i govori svoju istinu može nas inspirirati podjednako kao i iziritirati.

Kada nas visoka vibracija potakne na pozitivne promjene riječ je o sistemu „slično potiče slično“, a to je da viša vibracija podsjeća nas same na taj isti dio nas koji je u visokoj vibraciji i vlastitoj istini kako bi se aktivirao i probudio.